U okviru Programa obilježavanja 25. novembra – Dana državnosti BiH, u petak 22. novembra 2019. godine, u sali Općine Kakanj upriličeno je svečano uručenje ključeva korisnicima stambenih jedinica izgrađenih kroz „Program za oporavak od poplava – stambeno zbrinjavanje“ koji finansira Evropska unija.

Primopredaji su prisustvovali Gianluca Vannini, šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije Evropske unije u BiH, Aldin Šljivo, načelnik Općine Kakanj, te Elmir Bojadžić, direktor organizacije ASB kao i predstavnici Razvojnog programa Ujedinjenih nacija.

Nakon uručenja ključeva, upriličen je i obilazak jedne od novoizgrađenih kuća na području općine Kakanj.

Program za oporavak od poplava – stambeno zbrinjavanje predstavlja nastavak napora Evropske unije na ublažavanju posljedica katastrofalnih poplava iz 2014. godine. Program, započet u septembru 2017. godine, ima za cilj da stambeno zbrine i ekonomski osnaži najugroženije porodice čiji su domovi oštećeni ili uništeni u poplavama i klizištima.
Vrijednost Programa je 15 miliona eura, a finansira ga Evropska unija u saradnji sa Vladom Federacije Bosne i Hercegovine, Vladom Republike Srpske, UNDP u BiH i lokalnim vlastima.

Program implementira UNDP u BiH zajedno sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), Arbeiter-Samariter-Bund (ASB), Hilfswerk International (HWI) i partnerskim opštinama i gradovima.

Program se implementira u 44 općine/grada u oba entiteta BiH.