(VIDEO) Upriličena završna manifestacija projekta “Uspješne farmerice – žene iz Tršća”

140

U Tršću je danas upriličena završna manifestacija projekta “Uspješne žene farmerice – žene iz Tršća”.

Radi se o projektu kojeg implementira Udruženje “Žene za žene International”.

Projekat je implementiran u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu kojeg finansira Evropska unija, a provodi Razvojni program Ujedinjenih naroda.

Realizacija ovog projekta u Tršću je započela u decembru 2019. godine.

Cilj projekta je podizanje potencijala ruralnih sredina kroz razvoj poljoprivredne proizvodnje, te unapređenje socioekonomskog položaja žena u ruralnim područjima općine Kakanj.

U okviru projekta 12 žena koje imaju dvije ili više krava su dobile muzilicu za kravu sa inox kanton od 30 l.

U junu 2020. godine nabavljen je jedan laktofriz za prikupljanje mlijeka kapaciteta 300 l. Sve članice Udruženja žena “Trst” Tršće sada imaju mogućnost da sakupljaju mlijeko u zajednički laktofriz.

U okviru ovog projekta 22 žene s područja Tršća su dobile setove materijala za dobru higijensku praksu u proizvodnji mlijeka. Set sadržava: gumeni dušek, najlon za silažu, dezinfekciono sredstvo za sanaciju štalskih objekata, radni prsluk za utopljavanje, te jedan par čizama za rad u štali i poljoprivredi.

Žene s područja Tršća su tokom trajanja projekta prošle kroz 9 trening modula iz oblasti ruralnog razvoja, poslovanja udruženja, međusobne saradnje, zajedničkog nastupa na tržištu, poduzetništva, poslovnog planiranja, poslovne komunikacije i social media marketinga.

Na današnjoj završnoj svečanosti uručeni su certifikati polaznicama obuke, a uručeni su i prigodni darovi predstavnicima finansijera i implementatora projekta. Prigodan dar je uručen i načelniku Općine Kakanj Aldinu Šljivi.

Udruženje “Žene za žene International” je pružilo i veliku podršku ženama u procesu osnivanja i registracije Udruženja žena “Trst” Tršće.

Objavljuje Radio Kakanj 87.9 MHz u Srijeda, 29. srpnja 2020.