Koronavirus potvrđen kod jedne osobe iz Kaknja

793

Operativni tim JU „Dom zdravlja“ Kakanj  u vezi novog korona virusa (COVID-19) obavještava  javnost da je tokom jučerašnjeg dana među testiranim uzorcima u UKC Sarajevo, koji su poslati iz JU „Dom zdravlja“ Kakanj, jedan uzorak pozitivan. Odmah po saznanju  JU „Dom zdravlja“ Kakanj sa svojim stručnim službama poduzela je sve neophodne epidemiološke  radnje i mjere kako bi se spriječilo širenje infekcije novim korona virusom. Najznačajnija epidemiološka radnja i mjera u ovom trenutku je otkrivanje svih kontakata koji su povezani sa osobom koja je pozitivna na COVID-19, kako bi se na taj način ‘prekinulo’ i zaustavilo daljnje širenje infekcije.

Nakon ukidanja, praktično, gotovo svih mjera i ograničenja  od strane Kriznog štaba Civilne zaštite FBiH, Operativni tim JU „Dom zdravlja“ Kakanj moli naše sugrađane, koji se vraćaju iz inostratnstva,  da se i dalje javljaju  putem telefona  Higijensko epidemiološkoj službi JU „Dom zdravlja“ Kakanj,  na sljedeće brojeve: 032/460-964, 032/465-989, 032/460-950, 032/460-958 ili 124, gdje će dobiti određene zdravstvene informacije i odgovore na pitanja u vezi COVID-19.

Apelujemo na sve naše sugrađane  da budu i dalje savjesni i odgovorni prema sopstvenom zdravlju, ali i prema zdravlju svih ljudi, te da se pridržavaju svih važećih preventivnih mjera. Također, molimo naše sugrađane da imaju razumijevanja prema našim radnicima u ambulantama i na trijažnom punktu  kako bi oni mogli obavljati svoj posao  i pružati zdravstvenu zaštitu stnovništvu.

U cilju sprečavanja gužvi u JU „Dom zdravlja“ Kakanj pacijenti su OBAVEZNI da se naručuju na preglede telefonskim putem u svim ambulantama gdje nikome neće biti uskraćeno pravo na zdravstvenu zaštitu, te da uz ostalu odgovarajuću medicinsku dokumentaciju (uputnica, specijalistički nalaz i sl) imaju i uredno popunjene epidemiološke ankete koje će dobiti od svog porodičnog ljekara ili na trijažnom punktu. Svi koji dolaze u  JU „Dom zdravlja“ Kakanj, bez obzira na razlog posjete, obavezni su proći kroz trijažni punkt kako bi im se popunila epidemiološka anketa.