Na Kantonalnom sudu u Sarajevu danas će biti izrečena presuda Ljubi i Bekriji Seferoviću koji se terete za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj je stradao Dženan Memić. Riječ je o ponovljenom postupku, a predmet je imao brojne kontroverze.

Ovo je prvi sudski slučaj u kojem su odbrana, optuženi i članovi porodice stradalog na istoj strani i s istom nadom – da će presuda biti oslobađajuća.

Dženanov otac Muriz od samog početka tvrdi kako je njegov sin ubijen, te da nije riječ o nikakvoj saobraćajnoj nesreći, što je na posljednjem ročištu potvrdio i vještak sudske medicine iz banjalučkog Centra za forenziku kazavši da je Dženan preminuo od udarca tupim predmetom, a da povrede nikako ne odgovaraju saobraćajnoj nesreći.

S druge strane, Tužilaštvo KS se drži prvobitne optužnice u kojoj stoji da su Seferovići izazvali saobraćajnu nesreći i terete se za neukazivanje pomoći povrijeđenom jer su, kako se navodi, pobjegli s mjesta nesreće. Čak su i na pretposljednjem ročištu pokušali osporiti nalaz vještaka Centra Zenit kojem je Kantonalni sud u Sarajevu, poštujući odluku Vrhovnog suda FBiH, naložio novo vještačenje. Tužilac Sead Kreštalica htio je uložiti nalaz vještaka saobraćajne struke Ištvana Bodala iz Novog Sada tvrdeći kako je nalaz vještaka iz Banje Luke falsifikovan.

Ovaj nalaz izazvao je brojne polemike jer sud nije odobrio to vještačenje, a dokument, prema riječima advokata Ifeta Ferageta i Rusmira Karkina, ali i sudije Igora Todorovića, nije imao pečat niti druge potrebne generalije.

Izjave svjedoka koje su se čule tokom prvog postupka, bile su oprečne kada su u pitanju vrsta vozila, zvuk udarca, boja laka koja je vještačena itd.

Prvostepenom presudom Seferovići su oslobođeni za navedena krivična djela, ali je Vrhovni sud FBiH ukinuo tu presudu i vratio na ponovno suđenje.

Podsjetimo, Dženan Memić je stradao 8. februara 2016 dok je s djevojkom Alisom Mutap šetao Velikom alejom na Ilidži. Sedam dana kasnije preminuo je na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu od zadobijenih povreda.

Slučaj je prvobitno vođen kao saobraćajna nesreća, da bi Tužilaštvo za vrijeme glavne tužiteljice Dalide Burzić bio prekvalifikovan u krivično djelo ubistvo, a potom opet vraćeno na saobraćajnu nesreću te je za ovo krivično djelo podignuta i optužnica.

klix.ba

Comments

0 comments