Dom zdravlja Kakanj: Saopštenje za javnost

646

Evidentno je gotovo potpuno popuštanje u pridržavanju preventivnih epidemioloških mjera za suzbijanje i sprečavanje nastanka COVID-19, a kao posljedica toga je sve veći broj inficiranih osoba novim korona virusom diljem BiH. Kako bismo izbjegli trenutni scenarij povećanja broja inficiranih na području općine Kakanj, Operativni tim JU „Dom zdravlja“ Kakanj  u vezi novog korona virusa (COVID-19)  preporučuje našim  sugrađanima da se pridržavaju preventivnih epidemioloških mjera koje su još na snazi: nošenje maski u zatvorenim prostorima ili vani ako nije moguće ostvariti fizičku distancu, fizička distanca i izbjegavanje okupljanja, higijena ruku-pranje i dezinfekcija, te provjetravanje prostorija, jer sa liberalizacijom epidemioloških preventivnih mjera gotovo sva odgovornost je na građanima i na njihovom pridržavanju ili nepridržavanju gore navedenih mjera.

Molimo sve građane koji se vraćaju iz inostranstva ili su bili u kontaktu sa licima za koje postoji sumnja da su zaraženi novim korona virusom ili je testiranjem infekcija potvrđena kod određenih lica, da se jave   putem telefona  Higijensko epidemiološkoj službi JU „Dom zdravlja“ Kakanj,  na sljedeće brojeve: 032/460-964, 032/465-989, 032/460-950, 032/460-958 ili 124 kako bi se dodatno od njih uzela epidemiološka anketa i time na vrijeme spriječilo daljnje  širenje infekcije novim korona virusom na području kakanjske općine. Apelujemo na sugrađane da poštuju, gore navedenu  molbu, jer je to istovremeno i mjera kojom se štiti lično i kolektivno zdravlje stanovništva, te da ne prikrivaju anamnestičke podatke, jer lažni iskazi podliježu zakonskim sankcijama.

Pozivamo pacijente da koriste telefone za naručivanje u ambulantama i ponavljamo da su svi  OBAVEZNI da se naručuju na preglede telefonskim putem u svim ambulantama gdje nikome neće biti uskraćeno pravo na zdravstvenu zaštitu, te da uz ostalu odgovarajuću medicinsku dokumentaciju (uputnica, specijalistički nalaz i sl) imaju i uredno popunjene epidemiološke ankete koje će dobiti od svog porodičnog ljekara ili na trijažnom punktu. Ova mjera ima za cilj sprečavanje nastanka  intrahospitalnih infekcija, te da se spriječi nastanak  gužvi u JU „Dom zdravlja“ Kakanj. Ukoliko se pacijenti budu pridržavali navedenih smjernica, na trijažnom punktu, pri ulasku u JU „Dom zdravlja“ Kakanj, neće biti većih zastoja i gužvi, jer svako ima svoj termin kojeg je ranije dobio prilikom telefonskog zakazivanja termina. Hitni slučajevi su izuzeti iz ove mjere. 

Svi koji dolaze u  JU „Dom zdravlja“ Kakanj, bez obzira na razlog posjete, obavezni su proći kroz trijažni punkt kako bi im se popunila epidemiološka anketa.